"Enter"a basıp içeriğe geçin

Numarasız Kart Olur mu?

Kredi kart numarası kart sahibinin bankası tarafından tanınmasını sağlayan kimliğini ifade eder. Bu kimlik numarası sayesinde karttan yapılan harcama ve hareketierin sonucunda borçlanacak ya da bakiyeden düşürülecek hesap belirlenmiş olur.

Fiziki POS cihazından yapılan ödemelerde EMV çip veya NFC temassız ödeme özelliği ile kart üzerindeki numara, son kullanma tarihi ve güvenlik kodu(CVV) gibi bilgileri girmeye gerek kalmadan ödeme yapıldığını görmekteyiz. Peki hal böyle iken kart bilgilerinin numerik olarak kartın üstünde hassas bilgiler içermesine ve kötü niyetli kişilerin iştahını kabartmasına gerek var mı?

Bazı kartlı işlem yöntemlerinde özellikle online sanal POS işlemlerinde ve mail order yönteminde, fiziki POS cihazı yerine bir web arayüzünden, masaüstü bir uygulamadan, başka bir değişle sanal POS sistemlerine dinamik ve yazılımsal anlamda bağlı bir sistem üzerinden geçen işlemlerde kullanılan kart bilgisi üzerinde basılmış kart numarsı,son kullanma tarihi ve CVV gibi bilgileri barındırmak zorundadır. Bazı Sanal POS bankası veya issuer bank bu iki bilgi ile ödeme izin verirken bazıları CVV değerinin de gönderilmesini zorunlu kılmaktadır.

Kart bilgilerinin özel ve müşteriye ait finansal bilgileri içeren bir ödeme aracı olmasına rağmen, hem güvenlik faktörleri düşünülürken hem de temin edilen plastik kartın hassas bilgileri barındaırması ve açıkça yer alması, kart sahiplerinin özellikle online alışverişler için bir dizi ek bireysel önlemler almasını gerektirir. Kart numarasının fiziki bir temasla  ödeme için elden ele gezdiği süre zarfında üzerindeki bilgilerin kopyalanmadığının, güvenlik kameraları tarafından tespit edilip kötü niyetli amaçlar için kullamılmayacağının ve hızlıca cep telefonu ile fotoğrafının çekilerek elde edilmeyeceğinin garantisi bulunmamaktadır.
Kart kullanım yöntemlerinin sadece çip, manyetik ve şerit kaydırarak ödemeye devam etme ile sınırlı kalmayan ödeme sistemleri dünyası, hala bu hassas bilgilerin kartın üzerinden basılı olarak tutulmasına gerek duymaktadır.
Bir çok ödeme aracı ve yöntemi gibi plastik kartlarda dijital dönüşümden payını almıştır. Aslında zorunluluktan dolayı “ifşa edilen” ve özellikle kredi kartlarında emboos baskı tekniği ile kabartmalı basılan numaraların geçmişte üye işyerlerinde, POS cihazlarından önce Imprinter cihazlar kullanılırdı. Bu cihaz sayesinde, kredi kartının üstünde bulunan bütün bilgileri, bilgisayardaki satış belgesi üzerine geçirilirdi.  Bu sayede kartın ve kart sahibinin işlem esnasında işyerinde olduğunu ispatlanmış olurdu.(Geçmişin 3D secure yöntemi)

Temassız ödeme dünyasında NFC okuyuculara sahip güncel POS cihazlarının, temassız ödeme özelliğine sahip kredi kartlarının, akıllı telefonların yaygınlığı ve bankaların ya da özel kuruluşların cüzdan çözümleri aracılığıyla POS cihazlarından temassız ödemelerin yapılabildiği “Dijital Dünyada”, kartın bu gibi hassas bilgilere sahip olmasına gerek kalmamıştır. EMV çip okunarak yapılan ödemelerde şifre girilmesi, online alışverişlerde 3D secure gibi çözümlerin olması zaten kart sahibinin işlem anında işlemi yapan kişi olduğunun tayin edilmesine büyük delil olmaktadır. Bu zorunluluğun ortadan kalkdığını düşündümüzde herhangi bir sayısal değerin olmadığı, sadece EMV ve temassız özelliğinin olduğu kredi kartlarının ortaya çıkma ihtimalini hayal etmek çok zor değildi. Özellikle teknolojinin hızlı yükselişi ve akıllı telefonların hayatımızın bir vazgeçilmezi olduğu bu dönemde Apple’ın sunduğu hem dijital hem de fiziksel olan Apple Card ezberleri bozdu. Titanyumdan yapılan kartın üzerinde numarası, güvenlik kodu ya da son kullanma tarihi gibi hassas verilere yer verilmeyerek kartın çalınması durumunda kişinin bilgileri korunmuş olması hedefleniyor. Ayrıca kartın bilgilerine ulaşmak isteyen kart sahipleri Apple Wallet uygulaması ile bu bilgilere kolayca ulaşabilecek. Apple Card kullanabilmek için Apple Wallet üzerinden de dijital kart başvurusu yapılabilecek ve Apple Pay ödeme yönteminin Kabul gördüğü her yerden kart kullanılabilecek.

Ülkemizde Apple Pay ödeme yönteminin yaygın olmadığını düşündüğümüz noktada Apple Wallet’ın sunduğu çözümün neredeyse bire bir benzeri ülkemizin bazı bankalarından sunulmaya başlanmıştır.
Sürekli altını çizdiğim dijital dönüşüm, kart edinme süreçlerini dahil dijitalleştirmiş, bankaların uygulamaları üzerinden anında kart başvurusu yapılır hale gelmiştir.

Teknolojinin gün geçtikçe ilerlemesi ve bu yöntemler üzerinde kafa yoranların oldukça yaygın olduğunu düşündüğümüzde “Numarasız kart” çözümü, insanları mobil ödemelere yönlendirmeyi hedeflemektedir.

Online alışveriş sitelerinde hala “Top one” olan Kartlı ödeme seçeneği, kart bilgilerinin tüm verilerini girerek(CVV girişi bankaya veya üye işyerine göre değişir) işleme devam edilmesini zorunlu kılar. Bu noktada “Numarasız kart” ın eksik kalan bilgilerinin cüzdan uygulamaları üzerinden tamamlanması müşteri deneyimi açısından alışveriş alışkanlıklarını bir derece uzatabilir ve memnuniyeti sağlayacağı tartışılabilir.  

Bu noktada bankaların ya da üye işyerlerinin kart sahiplerine online alışverişler için daha fazla alternatif sunması beklenir. Eğer bir fiziki kart numarasız ise ve sadece kartın bankası ya da üretici kuruluşun cüzdan sayfası üzerinden diğer verilere ulaşılabiliryorsa;

-CVV’siz işlem yapabilme,

-None secure(3D siz) işlem yapabilme

-Ekstra ödül ve puan kullanımı gibi çözüm ve teşvik edici avantajlar sunulabilir.


Alternatif ödeme yöntemleri arasında adlandırabileceğimiz cüzdan çözümlerinin online alışveriş platformlarında konullandırılmış olması, web kanalı ile başlayan ödeme tetiklemesinin, aplikasyondan devam etmesine olanak sağlanmalıdır.

Fiziki araçların yerini hızla yazılım çözümlerine devrettiği 21.yüzyılda, ödeme sisteminin oyuncuları arasında güvenliği sağlamak adına hızlı bir rekabet ve alternatif arayışları olduğu çok açıktır. Hem güvenliği sağlamak hem de mevcut hacmi ve müşteri segmentini memnun etmek kısa vadede zor olacaktır.

0 - 0

Thank You For Your Vote!

Sorry You have Already Voted!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Don`t copy text!